Op 16 mei 2024 hebben we een mooie, inspirerende en indrukwekkende thema avond gehad over mentale gezondheid bij jongeren. Een onderwerp waarvan wij vinden dat het uit de taboesfeer moet komen.

De rode draad van de avond was ‘verbinding’. Want het begint bij verbinding voelen, zodat ruimte ontstaat om kwetsbaar te zijn en open in gesprek te gaan. 

Zo mooi om te zien dat al onze sprekers zich zo kwetsbaar opstelde en dat dit veilig was. Maar ook dat er open en eerlijke gesprekken ontstonden met en tussen de deelnemers.

Met Mick en Jacco van Jeugd-Punt Alblasserdam over eigen ervaringen met jongeren die geen andere uitweg meer zagen dan de dood. Ze hebben er een mooie documentaire over gemaakt. 

Danny Buijs over zijn ervaringen als profvoetballer en profvoetbal trainer in een mannen-huilen-niet-omgeving waar je door de (social)media na 4 mindere wedstrijden volledig afgebrand wordt. Maar waar gelukkig ook steeds meer ruimte is voor het mentale aspect, omgaan met druk en tegenslag. 

Derek van Enk vertelde zijn levensverhaal en hoe dit mede heeft gezorgd voor de aanpak die gebruikt wordt bij de Yes We Can Clinic. “In ieder kind zit een perfect autootje. We weten nog niet welke, maar we gaan hem leren deze auto te besturen.” Over een steunende omgeving, verbinding, maar ook een flinke duw in de goede richting, een spiegel voorhouden en zelf verantwoordelijkheid nemen. Maar ook tips over vrij toegankelijk steunsystemen. 

Hoewel we de jeugd zelf miste, kijken we terug op een hele leerzame en geslaagde avond. Want er is verbinding gevonden, contactgegevens zijn uitgewisseld en er was even geen taboe. En samen gaan we proberen dat taboe te doorbreken en die verbinding te vinden!